MarNoe

driehoek-logo

MarNoe

en nu een website !

INTERNET

internet?

Hoe maak je een website

 Wat een website is hoef ik niet uit te leggen, denk ik. Er zijn vele soorten websites met allerlei functies en mogelijkheden. Uiteindelijk word de site getoond middels HTML (Hypertext Markup Lanuage)

Meestal is de opmaak van de website afhankelijk van hoe die wordt bekeken. Zoals jij de site ziet, hoeft iemand anders die niet te zien.

De website-code die op een server staan, worden via het internet getransporteerd naar degene die het heeft opgevraagd. Dit gaat dan via het http.

Nog even wachten, eerst wat theoretische kennis.

Wat is makelijk om vooraf te weten ?

HTTP

Hypertext Transfer Protocol (HTTP) is dus de taal die gebruikt word om de pagina-code te versturen. Bij de kijker word dan in een browser de pagina getoond zoals de code aangeeft. Dit heeft af en toe beperkingen.

Lettertype

Dit is een beetje moeilijk uit te leggen, maar als je bijvoorbeeld een lettertype zoals garamond gebruikt in de website, dan wordt er een code verstuurd. In HTML staat dan dat de tekst in het letterfont GARAMOND getoond dient te worden.

Een dergelijke html code ziet er dan als volgt uit:

 <p class=MsoNormal>Dit is een beetje moeilijk uit te leggen, maar als je bijvoorbeeld een lettertype zoals Garamond gebruikt in de website, dan wordt er een code verstuurd. In HTML staat dan dat de tekst in het letterfont <b><span style=’font-family:”Garamond”,”serif”‘>GARAMOND</span></b> getoond dient te worden. Als de kijker dat lettertype niet heeft, kan dat ook niet getoond worden. Duidelijk? </p>

Als de kijker dat lettertype niet op de computer heeft, kan dat ook niet getoond worden. Duidelijk?

Als je perse een bepaalt lettertype wilt hebben is er de optie om het als een plaatje op de site te zetten

Plaatjes

Zo kan het ook zijn dat de kijker geen enkel plaatje wil zien, de in HTML aange

toonde afbeelding komt dan niet op het scherm.

Tegenwoordig kunnen zowat alle soorten plaatjes gebruikt worden. Eerst was zowat alleen een JPG een mogelijkheid. Voor beweging had je ook de GIF. Tegenwoordig is zowat alles mogelijk, de PNG zie je steeds meer, dat is een plaatjes dat transparant kan zijn, zo kun je dan een plaatje plaatsen zonder rand.

Kleuren

Een paar jaar geleden kon men niet alle kleuren zien, zo had/heb je web kleuren, dat zijn 256 kleuren die in gebruik door iedereen gezien kunnen worden. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een computer met veel meer kleur mogelijkheid dus dat web kleuren hoeft niet meer, en je kunt elke kleur gebruiken.

Als aanrader, als je internationaal gaat dan is web-kleuren zeker een aanrader.

URL plaatje –

De pagina’s van een website kunnen meestal worden bezocht door middel van een URL (simpele Uniform Resource Locator) ofwel de homepagina.

O, voor de juiste uitdrukking, de kleurnummers die op het scherm worden gebruikt, die heten hexadecimaal als voorbeeld #3333ff

Tegenwoordig wordt er steeds vaker met RGB gewerkt.

 

Inloggen

Door bezoekers in te laten loggen kun je een besloten deel toonbaar maken.

Je kunt dan zelf bepalen wie wat te zien krijgt. Je kunt dan ook zien wie er wat bekijkt.

Onthoud wel dat mensen niet graag hebben dat ze in de gaten worden gehouden, aan de andere kant tegenwoordig doet bijna iedereen het, denk maar eens aan facebook.